photo14

鳴門の家


水盤と縁側のある平屋




House in Naruto

House with basin and deck

photo14
photo01
photo02
photo03
photo04
photo05
photo05
photo06
photo07
photo07
photo08
photo09
photo09
photo10
photo11
photo12
photo13
photo14
photo14
photo15
photo16
photo17
photo18
photo19
photo20

鳴門の家 | House in Naruto


敷地は徳島県鳴門市の低層住宅と田畑の混在した地域に位置し、北側は道路に、南側は畑に面しています。 建築主のお住まいは敷地近くあり、駐車場として利用していた今回の敷地にセカンドハウスを建てたい、 という希望から計画が始まりました。

計画するにあたっていくつか希望を受けました。 一つ目は、趣味仲間とのアイシングクッキー作りや、友達家族とのバーベキューができるように集える空間。 二つ目は、娘さんが将来プライベートエステサロンを行うための空間。 三つ目は、お子さんとキャッチボールやバッティング練習ができる庭。 そのほかに、北側の住宅街からの目線を防ぐ、リビングから車が見える、 室内まで車椅子でのアプローチを可能とするようバリアフリーを一部に取り入れる、といったものでした。

セカンドハウスということで部屋数は最小限でいいことから、計画当初から平屋での検討を行いました。 敷地は周辺に低層の建物しかなく日当たりよく、さらに南側は畑に面して大きく視界が開けていました。 そこで、北側からの目線を防ぎつつ南側のパノラマビューを確保する、直射日光を防ぎつつ太陽光による陰翳を確保する、 という外部に対して閉じながら開くことをテーマとし、日常から切り離され自然をゆっくりと感じられる空間を目指しました。

建物は大きく分けて3つの要素から構成されています。建物北側に建つ大きな目隠し壁、 水平方向に延びるコンクリートデッキと屋根の2枚の板、そしてその2枚の板の間に挟まる各居室のボックス。 コンクリートデッキと大きな屋根は、それぞれ縁側となり直射日光を防ぐ大きな庇となります。 縁側は半屋外的な空間となり、バーベキューなど庭でのアクティビティの際の人々が集う場所となります。



鳴門の家

用途:専用住宅(セカンドハウス)
家族構成:N/A
場所:徳島県鳴門市
敷地面積:458.60㎡(138.65坪)
建築面積:126.67㎡(38.30坪)
延床面積:128.71㎡(38.93坪)
写真撮影:平桂弥(studioREM)


Blog | 「徳島:鳴門の家」カテゴリの記事一覧

The site is situated among low-rise residential buildings and fields in Naruto, Tokushima Prefecture, and faces a road to the north and a field to the south. This project has started from the wish of the clients, who live nearby, to build their second home on the site they used as a parking space.

There were few main requirements from the clients for this project. The first was to create a gathering space where they can enjoy making iced biscuits with their fellow enthusiasts, or BBQ with their friends and family. Secondly, a space for their daughter to practice a private beauty salon in the future. Thirdly, a garden where they can play catch and do batting practice with their children. Others were to keep their privacy from the houses on the north side, to be able to see the car from the living room, and have one area barrier-free to allow wheelchair accessibility.
As this is their second home, minimum numbers of rooms were needed. Therefore, we started planning the project as a bungalow. The site gets plenty of sunshine as there are only low-rise buildings around and opens to a field, to the south. The theme is ‘Shutting the Outside Open’. The plan is to prevent gapes from the north and keep the panoramic view of the south; and shut out the direct sunlight but keep the shades made by the sun. The aim is to create a space to feel the nature, away from the everyday life, at ease.

The building is broadly made up of three elements: A large screen wall stands on the north side of the building, two horizontal planks of concrete decking and roof, and boxes of rooms that have been sandwiched between the planks. The concrete decking and the roof create an open corridor which uses large eaves to prevent the direct sunlight. The open corridor became a semi-outdoor space where people can gather for entertainment in the garden, like a BBQ.



House in Naruto

Use:residence(second home)
Family:N/A
Location:Naruto city, Tokushima Pref., Japan
Site Area:458.60 sqmt
Building Area:126.67 sqmt
Total Floor Area:128.71 sqmt
Photographer : Katsuya. Taira (studioREM)